• Studená krása v pohári
          • Studená krása v pohári

            23. 2. 2024

            V stredu 21. februára sa naši žiaci – budúci čašnici zúčastnili prednášky pod názvom: “Studená krása v pohári“.  Prednášku o práci barmana, o kreativite a o láske prenesenej do pohára sprístupnil našim žiakom renomovaný barman zo Slovenskej barmanskej asociácie pán Ján Majoroš. Najlepší barman roka 2017 pútavo predstavil svoju prácu, úspechy a lásku k tejto práci. Priblížil žiakom ako niektoré nápoje vznikli, pridal k nim príbeh. Žiakov táto prednáška veľmi zaujala, preto v závere nešetrili množstvom zaujímavých otázok a v hojnom počte prejavili záujem o barmanský kurz.

            Ďakujeme za odborne prínosnú prednášku a tešíme sa do skorého videnia.

            Mgr. Oľga Kmecová, hlavná MOV

            album Studená krása v pohári.

        • Deň sv. Valentína
          • Deň sv. Valentína

            19. 2. 2024

            14. február  je sviatkom všetkých zamilovaných, kedy si vyznávame lásku viac ako inokedy. Aj my, na hodinách cudzích jazykov, sme si pripomenuli túto tradíciu rôznymi hrovými metódami a aktivitami, kvízmi, videoprojekciou, či diskusiou aj o pôvode tohto sviatku.
            Legenda hovorí, že Valentín bol rímsky kňaz, žijúci v 3. storočí nášho letopočtu, ktorý aj napriek cisárovmu zákazu tajne sobášil zamilované páry. Keď to cisár Claudius II. zistil, uväznil Valentína a odsúdil ho na trest smrti. Poprava sa konala 14. februára roku 296. Pred svojou smrťou napísal Valentín milostný list dcére väzenského dozorcu, do ktorej sa zaľúbil. A tak vzniklo prvé valentínske prianie a sv. Valentín sa stal patrónom zamilovaných.
            Či už tento sviatok uznávate alebo nie, prejavujme si lásku a tolerujme sa navzájom po celý rok, nielen na Valentína.

            Mgr. Z. Pavlíková - vedúca PKCJ

            album Deň sv. Valentína.

        • Lyžiarsky výchovno-výcvikový kurz
          • Lyžiarsky výchovno-výcvikový kurz

            12. 2. 2024

            Lyžiarske stredisko SKI Drienica bolo v dňoch 5. - 9. februára našim výcvikovým miestom. Mladým nadšencom - žiakom prvých ročníkov poskytol nezabudnuteľný zážitok a príležitosť zlepšiť svoje lyžiarske zručnosti. Organizátori spoločne s inštruktormi sa postarali o to, aby kurz ponúkol vzdelávací a zábavný program pre účastníkov rôznych lyžiarskych úrovní.

            Inštruktorský tím venoval osobitnú pozornosť začiatočníkom, poskytujúc im dôkladné základy a bezpečnostné pokyny. Pre pokročilých športovcov boli pripravené náročnejšie trate a technické cvičenia, aby si mohli zdokonaliť svoje schopnosti.

            Kurz nebol len o výučbe, ale aj o zábave. Na záver sa konala súťaž, kde boli ocenení najlepší lyžiari, ale tiež tí, ktorí vynikli v tímovej spolupráci a pozitívnom prístupe.

            Tím organizátorov dúfa, že tieto zážitky zostanú v pamäti žiakov na dlhý čas a budú motivovať ďalšie generácie k účasti na podobných aktivitách.

            Ocenenie za najlepší čas:

            1. Miesto – Dominik Miko, I.C
            2. Miesto – Sofia Kováčová, I.B
            3. Miesto – Anna Homulková, I.A

            Mgr. M. Bednáriková

            fotoalbum Lyžiarsky výchovno-výcvikový kurz.

        • Cesty budúcnosti – projekt kariérového poradenstva.
          • Cesty budúcnosti – projekt kariérového poradenstva.

            7. 2. 2024

            SOŠ gastronómie a služieb, SDH 3, Prešov prijala pozvanie do pilotného projektu, Cesty budúcnosti, ktorý je zameraný na pomoc žiakom ZŠ  zorientovať sa, objaviť svoje schopnosti a uľahčiť svoj výber budúcej profesie. Tento projekt rozbehla Klaudia Trochanová, absolventka Univerzity Montpellier vo Francúzsku, ktorá svoju pracovnú kariéru začala aj dobrovoľníctvom, projektom Sokratovho inštitútu, ktorý žiakom druhého stupňa základnej školy v Bajerove  (odkiaľ Klaudia pochádza) umožňuje zistiť, aké majú schopnosti, čo by ich zaujímalo a bavilo, a tak si vybrať vhodnú strednú školu, prípadne aj profesiu. 

            My ako stredná škola, sme boli veľmi radi oslovením pre spoluprácu, pretože vidíme v projekte „Cesty budúcnosti“ nový potenciál v informovaní žiakov základných škôl pri výbere ich ďalšieho vzdelávania. „Deň zédeeškára ako stredoškoláka“, pri prezentáciách SŠ na základných školách nie je priestor, ani príležitosť školu a jej možnosti vzdelávania predstaviť tak, ako dáva šancu tento projekt. Tento projekt priniesol myšlienku, aby žiak základnej školy prežil deň ako stredoškolák. S vycestovaním, príchodom na SŠ, žiaci formou rovesníckeho vzdelávania  si vyskúšali virtuálnu realitu, programovanie pomocou stavebníc, inteligentné črepníky aj prácu v moderne vybavenom laboratóriu. EcoOffice predstavil bohatý mimoškolský život, projekty a programy vzdelávania ako Zelená škola, DofE i prácu školského parlamentu. Interaktívne hodiny vyučovania cudzích jazykov obohatili informácie o výmennom programe na podporu vzdelávania Erasmus +. Žiaci nahliadli aj do cukrárskej a pekárskej výroby, kuchyne a v reštaurácii Sen sa oboznámili s prácou robotického čašníka Bellou a ochutnali prekvapenie, ktoré im žiaci našej školy pripravili. A spätnú väzbu sme získali pomocou dotazníka pri záverečnom stretnutí, kde žiakov pozdravila aj pani riaditeľka školy PaedDr. A. Klačeková.

            Veríme v udržateľnosť tohto projektu a že  táto naša spolupráca a skúsenosť osloví aj ďalšie základné školy.

            Mgr. Janka Turzová

            fotoalbum 

        • Spomienka na obete holokaustu
          • Spomienka na obete holokaustu

            6. 2. 2024

            27. január je Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu. Pripomenuli sme si ho aj my, na hodinách cudzích jazykov formou diskusií, či videoprojekcií v pôvodnom znení s titulkami.✡ Tento deň určilo Valné zhromaždenie OSN, pretože 27. januára 1945 Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau.Uplynulo 79 rokov od oslobodenia tejto najväčšej nacistickej továrne na smrť, ktorá sa stala symbolom holokaustu. Išlo o genocídu – zámerné a systematické likvidovanie skupiny obyvateľstva istého etnického alebo náboženského charakteru s cieľom ich úplného vyhladenia.

            ✡ UČME SA Z MINULOSTI, ABY SME OCHRÁNILI BUDÚCNOSŤ!

            album Spomienka na obete holokaustu.

            #WeRemember  #SpominameAnezabudame

            Mgr. Zuzana Pavlíková - vedúca PK CJ