• Job shadowing a Kurzy a odborná príprava na Madeire
          • Job shadowing a Kurzy a odborná príprava na Madeire

            24. 4. 2023

            Vrámci výzvy 2022 sme využili možnosť realizovať nielen krátkodobú vzdelávaciu mobilitu určenú len pre žiakov v OVP (Španielsko – Sevilla, Portugalsko - Montijo), ale aj pracovné stáže určené pre zamestnancov – Job shadowing (Pozorovanie pri práci) a Kurzy a odborná príprava.
            Tieto pracovné stáže sa uskutočnili od 11. 4. – 15. 4. 2023 na ostrove Madeira (Portugalsko). Zúčastnili sa na nich pani riaditeľka PaedDr. Andrea Klačeková, Mgr. art. Nikola Šušovicová, Bc. Blanka Kormošová, Mgr. Mária Petrušová, pani Emília Tomaščiková a Ing. Zuzana Sarnecká.
            Pozorovanie pri práci - Job shadowing (Madeira) – určené pre zamestnancov
            Účastníci sa naučili veľa nového, čo sa týka vedomostí, znalostí, spoznali systém vzdelávania a odbornej prípravy stredoškolskej mládeže v zahraničí, konkrétne v portugalskej Madeire. Okrem toho sa obohatili o množstvo informácií a skúseností z priamej hospitačnej činnosti ako i z množstva diskusií týkajúcich sa stredoškolskej edukácie.Kurzy a odborná príprava (Madeira) – určené pre zamestnancov
            Účastníci sa naučili veľmi veľa nového, čo sa týka vedomostí, znalostí, zručností na danom kurze. Naučili sa pripravovať rôzne druhy jedál, špecialít danej krajiny, rozoznávať rôzne druhy vína, miešané nápoje a pod.
            Zvyšné dni boli venované spoznávaniu kultúrnych a historických pamiatok ostrovu Madeira.
            Z. Sarnecká

            fotoalbum

        •  Erasmus+ v Portugalsku – meste Montijo
          • Erasmus+ v Portugalsku – meste Montijo

            24. 4. 2023

             Tri týždne odbornej stáže od 19. 3. – 9. 4. 2023 strávili naši žiaci v rámci projektu Erasmus+ v Portugalsku – meste Montijo. Zúčastnilo sa jej 12 žiakov z našej školy odborov kuchár, čašník, obchodný pracovník, cukrár pekár, cukrár kuchár. Žiakov doprevádzali pani učiteľky Zuzana Girašeková a Zuzana Sarnecká.
            A ako vyzeral náš program dňa, čo sme tam robili?
            Každý zo žiakov bol vďaka agentúre EPD zaradený vrámci svojho odboru vo firme, v ktorej nadobudli žiaci veľa nových odborných skúseností, zručností. Išlo o firmy Continental, Pizza Domino, Alfoz, Hotel Tryp, Taberna, Arrastao, Kimoa, Farnel, Pao e Bolos. Odborná stáž obohatila nielen ich profesionálny záujem o zvolený študijný odbor, ale zároveň priniesla nové poznatky z oblasti kultúry, histórie, umenia...
            Žiaci získali odborné a praktické zručnosti pri príprave tradičných jedál, nápojov, pochutín a špecialít z jednotlivých krajín, zlepšili si komunikačné zručnosti v cudzom jazyku, predovšetkým odbornú terminológiu z daných odborov. Žiaci dokážu lepšie prepojiť praktické vedomosti do teoretického vyučovania. Nadobudli samostatnosť, zodpovednosť a získali vyššiu motiváciu zúčastniť sa na ďalšom vzdelávaní.
            Počas voľných chvíľ sme navštívili aj ďalšie nádherné historické miesta Portugalska – Fatima, Nazare, Óbidos, Lisbon (hlavné mesto - Lisabon), Sintra, Cascais, Cabo da Roca a samozrejme pláž.
            Po skončení stáže obdŕžali žiaci a učitelia certifikát o absolvovaní stáže.
            Ako to tam vyzeralo? Pozrite sa sami...
            Z. Sarnecká 

            fotoalbum

        • Zmena je Možná
          • Zmena je Možná

            17. 4. 2023

            Zelená škola zorganizovala vzdelávací ekologický kurz „Zmena je Možná“,

            v dedinke Záježová – je to vzdelávacie centrum zriadené z gazdovskej usadlosti v modernom ekologickom štýle. Tamojšia príroda ma očarila, čo podporilo aj hlavnú myšlienku kurzu. Rovnako šťastnú ruku mali aj pri výbere hostí.

            Juraj Rizman a Michal Wiezek majú iný, nekonvenčný a aj nekomerčný pohľad na svet. Ich prednášky, ako aj príspevky a diskusie s ostatnými účastníkmi ma vtiahli do ich problémov. Na druhej strane sa aj oni zaujímali o našu tému

            v tomto certifikačnom období – ODPAD – JEHO separácia, recyklácia, minimalizácia ... Pri motivačných aktivitách som sa však vrátila aj do detských čias, čo bolo celkom úsmevné, no určite okrem zábavy som získala aj s Klaudiou nové info. Už len fakt, že naše cestovanie bolo veľmi zábavné – vďaka pánu šoférovi – RegioJet, minibus, ktorý sa nad nami zľutoval a zobral nás do Zvolena. Či stretnutie s mladou ekologistkou z Česka Lydu Kozlovou, a jej prezentácia „Má cesta pro budoucnost“, Jurajom Rizmanom a jeho Kampaňová komunikácia, teda jeho rady ako viesť kampaň. Zaujala ma rada č. V: komunikujte príbehy skutočných ľudí, či rada č. VIII: neviete, ako ďalej? Zorganizujte event! Nezaostal ani europoslanec Michal Wiezek a jeho prezentácia o tom, kde v Európe nájdeme pralesy a nenarušenú komplexitu. Mimochodom viete, že takéto pralesy má aj Slovensko?

            Zaujímavé boli jeho zážitky s Erikom Balážom, keď chodia spolu po našich horách, či ich stretnutia s mackom hnedým. Večer nás prišiel pozdraviť aj Juraj Hipš, jeden zo zakladateľov vzdelávacieho centra. Mali sme naozaj bohatý program, cez poznávacie a zážitkové aktivity vonku v prírode, aj vzdelávaciu miestnosť sme plnohodnotne využili, alebo veľmi príjemne sme posedeli v rozprávkovej čajovni...

            Majka Malíková

            KLIK

        • Celoslovenská súťaž v darčekovom balení
          • Celoslovenská súťaž v darčekovom balení

            14. 4. 2023

            Dňa 22.3.2023 sa v Bratislave konal 17. ročník celoslovenskej súťaže v darčekovom balení smedzinárodnou účasťou. Našu školu reprezentovali žiačky Viktória Režnická z II.A triedy št. odbor obchodný pracovník a Veronika Krupová zo IV.B triedy št. odbor pracovník marketingu. Úlohou súťažiacich bolo pripraviť darčekové balenie v nasledujúcich témach: 1. Zhotoviť darček pre kamaráta zameraný na „Zdravý životný štýl“ 2. Zhotoviť balíček  pre šibača 3. Zhotoviť ponuku dňa na tému: „Čaro dreva“
            Odborná porota hodnotila najmä: vystihnutie témy, nápaditosť, estetický vzhľad, pevnosť, prenosnosť, zručnosť pri realizácii balíčkov. V celkovom hodnotení sa Viktória umiestnila v bronzovom pásme a Veronika v zlatom pásme. Z 24 súťažiacich Veronika získala 1.miesto v kategórii ponuka dňa.

            Dievčatám srdečne blahoželáme.
            Bc. Mária Gajdošová, MOV
            Ing. Darina Brehuvová, MOV
            fotoalbum

        • ... pod majestátnym Lomnickým štítom
          • ... pod majestátnym Lomnickým štítom

            13. 4. 2023

            Dňa 03. apríla 2023 sa žiaci III.C, II.C, I.C, I.B, I.AD, II.AD, I.BD, IV.B triedy, Strednej odbornej školy gastronómie a služieb v Prešove, zúčastnili odbornej exkurzie vo Vysokých Tatrách -  Veľká Lomnica  Hotel Internacional a Tatranská Lomnica Hotel Lomnica.   Cieľom odbornej exkurzie bola zážitková edukácia žiakov, ktorej náplňou sa stal  Hotel International**** je súčasťou golfového rezortu Black Stork a Tatranská Lomnica Hotel Lomnica*****, ktorý leží ďaleko od ruchu veľkomesta, v nádhernom prostredí Vysokých Tatier,  pod majestátnym Lomnickým štítom. Presunuli sme sa k Hotelu Internacional a už pri vstupe  sme obdivovali krásnu okolitú prírodu. Za dobrých snehových podmienok je v zimnom období na golfovom ihrisku bežkárska trasa. Uvítal nás manažér hotela. Prehliadli sme si reštauráciu, ktorá v sebe snúbi tradičné hodnoty s najmodernejšími službami a luxusom, lobby bar s krbom a s nádherným výhľadom na Vysoké Tatry a golfové ihrisko, kuchynské a cukrárske výrobné priestory, vybavenie izieb, apartmán, Spa bar, Wellness s relaxačnou miestnosťou z hygienických dôvodov sme nemali možnosť pozrieť.  Program ďalej pokračoval - Tatranská Lomnica Hotel Lomnica. Uvítal nás manažér hotela, ktorý nás zaviedol do reštaurácie FRANZ JOZEF, v ktorej nám pustili prezentáciu o vzniku Hotela Lomnica, ktorý bol otvorený v lete roku 1894 a stal sa tak jedným z prvých hotelov vo Vysokých Tatrách. Jeho súčasťou bola i luxusná kaviareň, v ktorej sa i v tej dobe viedol živý spoločenský život a schádzali sa tam ľudia nielen z okolia Tatranskej Lomnice, ale z celého Rakúsko-Uhorska.V tejto časti reštaurácie FRANZ JOZEF ponúkajú aj zážitkovú gastronómiu formou degustačných chodov. Ďalej nás previedli kaviarňou MOZART, ktorá má pôvodnú podobu z obdobia, kedy sa hotel otvoril, reštauráciu SISSI, galériou s obrazmi významných slovenských maliarov,  vyzdobený je aj celý hotel, steny chodieb i izieb zdobí viac ako 400 obrazov prevažne s prírodnou a tatranskou tematikou. Spa bar, Wellness s relaxačnou miestnosťou z hygienických dôvodov sme nemali možnosť pozrieť.  Prínosom tejto exkurzie bolo zhodnotenie úrovne poskytovania služieb v oblasti gastronómie, hotelierstva a cestovného ruchu v našich najnavštevovanejších destináciách Vysokých Tatier. Táto exkurzia každému z nás priniesla množstvo netradičných, úsmevných zážitkov, na ktoré sa nezabúda aj ponuku na pracovné miesta pre naše odbory. Program ďalej pokračoval:- turistickou prechádzkou Tatranskou Lomnicou, pod majestátnym Lomnickým štítom.

            Mgr. Petrušová Mária
            fotoalbum

        • DEŇ SAMOSPRÁV - STRETLI SA PRIMÁTORI A STAROSTOVIA PSK
          • DEŇ SAMOSPRÁV - STRETLI SA PRIMÁTORI A STAROSTOVIA PSK

            13. 4. 2023

            28. 03. 2023 bol výnimočným dňom pre našu školu, a to nie len preto že sme slávili deň učiteľov.

            SOŠ gastronómie a služieb a SOP – SEN čelili náročnej výzve, zaobstarať občerstvenie pre cca 500 ľudí. Zasadnutie regionálnej a miestnej samosprávy bolo organizované pod gesciou PSK. Jeho cieľom bola diskusia o možnostiach rozvoja regiónov, výmena informácií a posilnenie vzájomnej spolupráce partnerov.

            Naši žiaci, pod vedením majstrov odborného výcviku, sa tejto ťažkej úlohy zhostili na výbornú. Počiatočný strach žiakov z nemalého počtu účastníkov, vystriedalo odhodlanie a profesionálny prístup. K bezproblémovému chodu akcie svojou troškou prispeli študenti z odborov: kuchár, cukrár, čašník, pekár, ako aj obchodný pracovník.

            Mgr. I. Zborovjanová
            fotoalbum