• Účelové cvičenie
          • Účelové cvičenie

            16. 9. 2022

            Účelové cvičenie I., II. a III. ročník  
            Dátum konania:      7. - 9. 2022, 14. 9. 2022
            Venovali sme sa týmto témam:

            • riešenie mimoriadnych situácií - civilná ochrana
            • zásady pohybu a pobytu v prírode - ochrana prírody
            • zdravotná príprava – základná prvá pomoc
            • výchova k bezpečnému správaniu
            • športové aktivity

            Aktivity sa realizovali na Malkovskej hôrke, v Lanovom centre Outdoor Park v Prešove a v škole na stanovištiach v telocvični. V čase „zdravotnej prípravy“ boli žiaci oboznámení so všeobecnými zásadami prvej pomoci a zásadou  5T, druhmi a použitím zdravotníckeho materiálu, prvou pomocou pri poruchách dýchania. Zodpovední pedagógovia za zdravotnú prípravu vysvetlili, kedy dávať umelé dýchanie a masáž srdca a názorne ukázali  techniku umelého dýchania a masáže srdca. Následne žiaci na praktickom cvičení preukázali osvojenie týchto znalostí praktickým a teoretickým testom na stanovištiach. Najlepšie v testovaní bolo družstvo I.B triedy, ktoré získalo najvyšší počet bodov.
            Mgr. M. Bednáriková

            fotoalbum

        • Otvorenie školského roka 2022/2023
          • Otvorenie školského roka 2022/2023

            26. 8. 2022

            Milí študenti,

            otvorenie školského roka 2022/2023 sa uskutoční v priestoroch školy, na florbalovom ihrisku v areáli školy, vedľa parkoviska podľa nasledujúceho rozpisu:

            I. ročník  denného  a I. ročník nadstavbového štúdia 5. 9. 2022 o 9.00 hod.

            II. - IV. ročník denného a II. ročník nadstavbového štúdia 5. 9. 2022 o 10.00 hod.

            PaedDr. Andrea Klačeková
            riaditeľka školy

            Pri nástupe do školy, t. j. 5. septembra 2022, je žiak povinný predložiť písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti (v prípade absencie platí tento pokyn na deň, kedy príde žiak prvýkrát v tomto školskom roku do školy). Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti stačí „kliknúť“ v školskom elektronickom systéme EduPage v časti „Žiadosti a vyhlásenia“. V prípade neplnoletých žiakov to systém neponúka, je potrebné vykonať tento úkon z rodičovského konta. Ak sa Vám z akýchkoľvek dôvodov nepodarí pre tento účel využiť elektronický systém, môžete si vytlačiť papierovú verziu TU

            Aj v tomto prípade platí, že vyhlásenie podpisuje zákonný zástupca, alebo plnoletý žiak.

            Zapisny_listok_na_skolsku_stravu.docx

            ISIC

        • Záverečné skúšky
          • Záverečné skúšky

            1. 7. 2022

            V dňoch 20.06. – 28. 06. 2022 sa konali záverečné skúšky štvorročných učebných odborov cukrár kuchár a cukrár pekár – žiakov IV. C a trojročných učebných odborov  kuchár, biochemik výroba piva a sladu a mäsiar  - žiakov III. D.
            Všetkým úspešným absolventom blahoželáme a prajeme veľa úspechov...

            HMOV Mgr. O. Kmecová
            fotoalbum 

        • „NÁVRAT K TRADÍCIÁM“ v Bratislave
          • „NÁVRAT K TRADÍCIÁM“ v Bratislave

            30. 6. 2022

            V dňoch 9.6.2022 – 11.6.2022 sa konal 16. ročník  medzinárodnej súťaže pod názvom „NÁVRAT K TRADÍCIAM“ v SOŠ hotelových služieb a obchodu, Na pántoch 9, v Bratislave. Súťaž prebiehala  v súťažných kategóriách: kuchár, čašník, cukrár, barman, flambovanie, slávnostná tabuľa. Medzi súťažiacimi boli tak žiaci zo slovenských škôl ako aj zo zahraničia a to z Gruzínska, Lotyšska, Poľska, Chorvátska a pod. Aj naši žiaci sa do súťaže zapojili.  Ich chuť súťažiť, chuť zlepšovať sa, nadšenie zo súťažných produktov počas tréningov, ako aj ochota obetovať  svoj voľný čas príprave na súťaž, prinieslo ovocie v podobe úspechu.V kategórií cukrár  bolo úlohou súťažiacich pripraviť a naservírovať 4 porcie dezertu na tému „Návrat k tradíciám“. Do tejto kategórie sa zapojili naše 2 žiačky. Klaudia Miženková zo 4.C sa so svojím súťažným výrobkom umiestnila na  1. miesto. Na súťaž ju pripravovala MOV: Bc. Tekeľová. Druhá žiačka, ktorá sa do súťaže zapojila bola Viktória Lazorčáková z 3.C, ktorú na súťaž pripravoval MOV: Mgr. Basista.V kategórií kuchár – bolo úlohou súťažiacich pripraviť a naservírovať 8 porcii 4- chodového menu.   Naši žiaci z 2.B triedy  Jan Kormoš a Tatiana Hallayová sa umiestnili na krásnom 2. mieste. Žiakov na súťaž pripravoval MOV: Mgr. Gajdoš.V kategórií flambovanie – bolo súťažnou úlohou zaflambovať a naservírovať palacinky alebo ovocie. V tejto kategórii súťažila aj naša Tatiana Korfantová z 1.B triedy pod vedením MOV Piroša a umiestnila sa na krásnom 2. mieste.Všetkým žiakom blahoželáme, prajeme veľa chuti do súťaženia a veľa úspešných súťaží. VEĽKÉ ĎAKUJEME patrí MOV za prípravu žiakov na súťaž a žiakom za úspešnú reprezentáciu školy. 
            HMOV Mgr. O. Kmecová 

            fotoalbum 

        • Counter-Strike 1.6
          • Counter-Strike 1.6

            23. 6. 2022

            Tento mesiac - 16.6. a 22.6. 2022  sa naši žiaci zapojili do školskej súťaže Counter-Strike1.6, kde ukázali chuť súťažiť, svoje herné schopnosti a zabavili sa so spolužiakmi.  Bolo príjemné sledovať, ako si všetko pripravili, nainštalovali hru, nastavili server, na ktorý sa pripájali. Rozdelili sa do 2 tímov - policajti vs. teroristi a snažili sa získať čo najviac bodov pre svoj tím.
            Určite si to zopakujeme.
            Ing. J. Polivčáková

            fotoalbum

        • kde sa točí niekoľko tisíc položiek tovaru?
          • kde sa točí niekoľko tisíc položiek tovaru?

            23. 6. 2022

            9.6.2022 sme mali v Tescu inú formu výučby. Vybrali sme sa na exkurziu do Distibučného centra Tesco Petrovany, ktoré zásobuje potravinami celú oblasť východného Slovenska. Privítal nás pán riaditeľ, ktorý nám predstavil firmu a prácu v distribučnom centre. Hoci je rozlohou malé, dobrou organizáciou a logistikou sa každý deň týmto veľkoobchodným skladom otočí niekoľko tisíc položiek tovaru. Ochotní manažéri nám ukázali prácu v sklade. Videli sme prípravu na expedíciu tovaru trvanlivých potravín, ale aj skladové priestory čerstvých potravín do 2°C a potom uskladňovanie tovaru v sklade do 12°C. Pre nás to bolo príjemné ochladenie, vzhľadom k tomu, že vonku bolo 28°C.....no náročné pre pracovníkov, ktorí tam pracujú celú smenu. Videli sme cestu tovaru, ktorý putuje od výrobcov, cez veľkoobchod k nám na prevádzku a my ho ponúkame ďalej zákazníkom.
            Super skúsenosť a pekný deň študentov III.B a I.A triedy.
            MOV Bc. M.  Gajdošová 

             fotoalbum 

        • ? hľadáš prácu ?
          • ? hľadáš prácu ?

            23. 6. 2022

            Ponúkame stabilné pracovné miesto kuchár/kuchárka, alebo aj pomocný kuchár/pomocná kuchárka v reštaurácii SABARACA 3 Prešov.
            Prípadne ak by mal niekto záujem aj o dočasný pracovný pomer.
            Nástupný plat je 6,-€ / hodina, po zaškolení a osvojení si práce je možné plat navýšiť.
            Nástup možný ihneď.

            Kontakt  0917 612 847

        • PENTAPOLITANA
          • PENTAPOLITANA

            16. 6. 2022

            Sabinov  14. 06. 2022 v športovom areáli Spojenej školy, SNP 16, Sabinov, sa konala súťaž družstiev chlapcov a dievčat stredných škôl v netradičných disciplínach

            1. hádzanie siahovicou – polenom / 1 siaha – 189 cm /
            2. stláčanie osobnej váhy
            3. bežecký slalom na 50 m
            Našu školu reprezentovali chlapci v tomto zložení:Juruš Frederik, Jiřikovský Miroslav, Vyšňovský Dávid a Šidík Mikuláš. Pri počte 11. súťažiacich družstiev sa naše družstvo nestratilo a obsadilo pekné 4 miesto a zaostalo len o tri body na medailové umiestnenie. Absolútnym víťazom v disciplíne stláčanie váhy sa stal Šidík Mikuláš s výkonom 140 kg. Taktiež pekné umiestnenie dosiahli naši chlapci v hode siahovicou, kde Šidík Mikuláš obsadil pekné druhé miesto a Vyšňovský Dávid štvrté miesto.

            všetkým ďakujeme a blahoželáme...
            Mgr. Výrostko Dušan

            fotoalbum

        • NEVÁHAJ
          • NEVÁHAJ

            15. 6. 2022

            vážení rodičia, milí žiaci,

            ak stále hľadáte tú správnu školu - oznamujeme Vám, že máme jedno voľné miesto v študijnom odbore obchodný pracovník,

             tak neváhaj  a príď medzi nás 

        • Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky
          • Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky

            31. 5. 2022

            Dňa 29.4.2022 sa konala záverečná časť praktickej časti maturitnej skúšky v študijnom odbore kuchár a čašník, servírka a to  formou recepcie pre rodičov. Okrem rodičov, vedenia školy, maturitnej komisie pozvanie prijali aj vedúci odboru školstva PaedDr. Ján Furman za  PSK  a inštruktor duálneho vzdelávania z Grand hotela Kempinski  - BHP Tatry s.r.o.

            Úlohou čašníkov počas recepcie bolo pripraviť priestory reštaurácie SEN a zabezpečiť obsluhu hostí.  Čašníci predvádzali zručnosti pred zrakom hostí. Flambovanie palaciniek, miešanie nápojov, prípravu koktailov, miešanie a servírovanie šalátov. V rámci praktickej časti MS čašníci pripravovali a obhajovali slávnostné tabule podľa vylosovanej témy.

            Úlohou kuchárov bolo pripraviť studené predjedlá na studený bufetový stôl a pripraviť pokrmy do teplého pultu podľa vylosovaných tém. Nechýbali pokrmy ako: Medailóniky z diviny na víne s brusnicami, Torteliny so syrovou omáčkou, Piccata alla milanese, Zeleninový burger , Krémové rizoto s cviklou, Losos s hráškovým pyré, Kačacie sous vide s karfiolovým pyré a jedlým korálom, Tvarohový dezert s ovocnou redukciou a pod. Všetci kuchári pripravovali a servírovali pokrmy pred zrakom hosťa. Výrobky studenej kuchyne boli na studenom bufetovom stole už pri príchode hostí. Pestré výrobky ako kokteily, roláda, peny, paštéty, suši, vaječné a zeleninové pokrmy. 

            Hostia mali možnosť vidieť každého maturanta priamo pri výkone odbornej pracovnej činnosti. Konzumácia jedál bola v stoji pri Stand by stoloch. Atmosféra bola veľmi príjemná a ochutnávka uspokojila všetkých podľa chuti.

            HMOV Mgr. O. Kmecová
            fotoalbum