• A my sme robili catering 😊
          • A my sme robili catering 😊

            26. 10. 2021

            PRÍLEŽITOSŤ PRE PARA ŠPORTOVCOV

            Predseda PSK Milan Majerský a predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš dnes podpísali Memorandum o vzájomnej spolupráci. Ich cieľom je spoločne vytvárať podmienky pre mladých zdravotne znevýhodnených para športovcov a začleniť ich do spoločnosti. 

            Hlavnou myšlienkou memoranda je vytvorenie vzorového modelu spolupráce medzi paralympijským športom a samosprávnym krajom. Ten by sa mal vykreovať na základe  podpory rozvojových programov paralympijských športov stredoškolskej mládeže v Prešovskom kraji.

            fotoalbum

        • naj online učiteľ
          • naj online učiteľ

            11. 10. 2021

            Ďakujem žiakom SOŠ gastronómie a služieb, SDH 3 v Prešove za nomináciu a úprimne si to cením.

            Je dôležitá podpora PSK, že online vzdelávanie prebiehalo aj v tak dôležitej forme ako praktické vzdelávanie a my sme to zvládli vďaka OV, MOV  M. Bašistovi, ďakujeme a blahoželáme.

        • Milí prváci
          • Milí prváci

            20. 8. 2021

            Riaditeľstvo SOŠ gastronómie a služieb v Prešove Vám oznamuje, že otvorenie školského roka 2021/2022 sa uskutoční 2. septembra 2021 o 9.00 hod. Žiadame Vás, aby ste so sebou doniesli vysvedčenie za 9. ročník ZŠ. Zároveň Vám oznamujeme, že každý žiak je povinný vybaviť si počas letných prázdnin u svojho lekára zdravotný preukaz, ktorý pri nástupe v septembri 2021 odovzdá majstrom odbornej výchovy.

            PaedDr. Andrea Klačeková
            riaditeľka školy

        • Otvorenie školského roka 2021/2022
          • Otvorenie školského roka 2021/2022

            17. 8. 2021

            Milí študenti,
            otvorenie školského roka 2021/2022 sa uskutoční v priestoroch školy na školskom dvore podľa nasledujúceho rozpisu:
            I. ročníky a nadstavbové štúdium 2. 9. 2021 o 9.00 hod.
            II. - IV. ročníky 2. 9. 2021 o 10.00 hod.
            PaedDr. Andrea Klačeková
            riaditeľka školy

            PÍSOMNÉ VYHLÁSENIE O BEZPRÍZNAKOVOSTI OZNÁMENIE O VÝNIMKE Z KARANTÉNY
            Pred nástupom do školy v novom školskom roku 2021/2022 rodič (v prípade neplnoletého žiaka), plnoletý žiak a zamestnanec školy predložia tlačivá „Písomné vyhlásenie o  bezpríznakovosti“ a „Oznámenie o výnimke z  karantény“. V zelených okresoch tlačivá nie sú povinné, len odporúčané.

            Tlačivo o bezpríznakovosti bude rodič opakovane odovzdávať v priebehu školského roka po každom prerušení vyučovania, ktoré trvá 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní, vrátane víkendov a sviatkov.
            Ak rodič tlačivo nepredloží, žiak sa považuje za príznakového. Nebude mu umožnený vstup do školy.
            Ak by dieťa zabudlo predložiť tlačivo, rodič má možnosť poslať ho cez edupage alebo e-mailom.
            Oznamenie_o_vynimke_z_karanteny.docx
            Vyhlasenie_o_bezpriznakovosti_-_ziak_zamestnanec_neplnolety_ziak.docx

        • Kľúč od pevnosti 2021
          • Kľúč od pevnosti 2021

            9. 8. 2021

            Na záver školského roka sa naši žiaci zúčastnili celoslovenskej súťaže Kľúč od pevnosti 2021, ktorá sa kvôli pandemickým opatreniam po prvýkrát nekonala priamo na hrade Stará Ľubovňa. Pätnásť družstiev zo Slovenska a Českej Republiky súťažili dištančnou formou (online) z priestorov svojich materských škôl. V modifikovanej súťaži, ktorá sa konala 11.6.2021 v telocvični SOŠgas sa predstavili piati žiaci našej školy: Klaudia Miženková, Marianna Malíková, Karin Sasaráková, Peter Gradoš z 3.C a Stanislav Červeňák z 3.A. Jednotlivé úlohy boli žiakom zadávané z CVČ Stará Ľubovňa prostredníctvom mobilnej aplikácie Actionbount. Úlohy preverili vedomostné a psychomotorické schopnosti žiakov. Kvízy boli zamerané na otázky spojené s históriou hradu a mesta Stará Ľubovňa. Psychomotorické úlohy ako prenášanie plastových pohárov pomocou nafúknutých balónov bez pomoci rúk alebo výdrž v stoji na rukách preverili telesnú zdatnosť a psychickú odolnosť. Našim žiakom sa podarilo za pár minút postaviť 1,5 metra vysokú vežu na pôdoryse A4. (Viď foto) Jednotlivé úlohy, ktoré boli vyplňované v aplikácii actionbount, boli aj hodnotené danou aplikáciou. Úlohy, ktoré bolo potrebné odfotiť, alebo nakamerovať boli hodnotené samostatne porotou. V týchto úlohách bola zohľadnená rýchlosť vykonania úlohy, ako aj kreativita, odhodlanie a úspešnosť. Po odoslaní všetkých splnených úloh a fotografií bolo stanovené poradie celoslovenskej hry Kľúč od pevnosti 2021,  v ktorej sa zúčastnilo  15 škôl zo Slovenska a Českej republiky. Žiaci našej školy obsadili pekné 8 miesto.

            Mgr. Matúš Lukáč
            fotoalbum 

        • 2. účelové cvičenie
          • 2. účelové cvičenie

            1. 7. 2021

            29. júna 2021 sa konalo 2. účelové cvičenie pre žiakov prvých ročníkov našej školy. Cvičenie sme zorganizovali v priestoroch interiéru a exteriéru našej školy, využívajúc telocvičňu, zeleň okolo školy a altánok. Cvičenia sa zúčastnili žiaci všetkých prvých tried a na "účelovke" sa oboznámili so základmi zdravotníckej prípravy pod vedením Mgr. Z. Čurlejovej, kde si mohli zasúťažiť v rámci zábavného kvízu, s p. učiteľom Ing. J. Leškom naši žiaci ovládli mapu, buzolu a naučili sa základy topografie a prežitia v prírode. Atraktívnou činnosťou bola streľba zo vzduchovej zbrane/vzduchovky na cieľ simulujúci nepriateľa pod vedením p. učiteľa Mgr. Výrostka. Zistili sme, že streľba nie je vôbec taká jednoduchá, ako to vyzerá v akčných filmoch.Počasie nám prialo, nálada bola skvelá, tešíme sa na ďalšie takéto aktivity.
            R. Kollarčík

            fotoalbum

        • Sme späť...
          • Sme späť...

            14. 6. 2021

            ...aj my, obchodní pracovníci a pracovníci marketingu v Tescu.To, čo sme pokladali kedysi za samozrejmosť, malo na dlhé mesiace stopku. Stretnutia, oslavy, kávy.......mohli byť, ale iba cez monitor.Každý teraz privítal možnosť osobných stretnutí na rôznych rodinných oslavách.Na takúto udalosť sa pripravíme a radi potešíme blízkych darčekom. Ten keď je pekne zabalený, prináša dvojnásobnú radosť. Preto sme si v rámci darčekového balenia zopakovali postup pri skladaní a dekorovaní darčekových košov.Výsledkom bol balíček pre malú slečnu na 1.sväté prijímanie, ďalší pre nádejného futbalistu opäť na 1. sväté prijímanie, plienkovým tortám sa určite potešili rodičia bábätiek a prekvapenie v podobe darčekového koša mal aj 70-tnik motorkár....Veríme, že takto upravené darčeky potešili darcov, aj obdarovaných.....
            Bc . Mária Gajdošová

            fotoalbum

        • Milujem svoje mesto Prešov - 2021
          • Milujem svoje mesto Prešov - 2021

            3. 6. 2021

            MDD a dobrovoľníctvo...
            ďakujeme žiakom našej školy, že práve deň určený všetkým deťom si vybrali na dobrovoľnícku činnosť. Projekt - Milujem svoje mesto Prešov - vznikol nielen z túžby Prešovčanov po zveľadení miest, ktoré sa ich denne dotýkajú, ale aj z túžby po lepších vzťahoch, vzájomnej ohľaduplnosti, pomoci a tiež po dobroprajnosti a ochote dať zo seba o trochu viac... ...lebo mesto Prešov za to stojí!Aj u žiakov  prvých ročníkov, po odlúčení počas dištančného vzdelávania, vznikla túžba... Nielen upratovania okolia školy, ale aj  byť znovu spolu, spoznávať sa a ako to poznáme z "filmov" ...
            dobrovoľne dobrovoľní prváci

            fotoalbum

        • 24. máj – Európsky deň národných parkov.
          • 24. máj – Európsky deň národných parkov.

            31. 5. 2021

             Jeho cieľom je priblížiť ľudí k prírode a zvýšiť povedomie širokej verejnosti o dôležitosti prírodnej krásy zachovanej v chránenýchúzemiach a dôležitosti ochrany a trvalo udržateľného riadenia týchto miest.

            Prvý krát bol tento deň vyhlásený v roku 1999 organizáciou Federácia prírodných a národných parkov v Európe (EUROPARC) ako spomienka na vytvorenie prvých deviatich národných parkov vo Švédsku v roku 1909.

            Vďaka iniciatíve Federácie EUROPARC sa odvtedy každoročne do osláv zapájajú stovky chránených území v celej Európe.

            Národné parky a chránené krajinné oblasti v prvom rade chránia naše najcennejšie prírodné zdroje, no pobyt v prírode v čoraz urbanizovanejšom svete z nich navyše vytvára jedinečné miesta relaxu a miesta pre rôzne vonkajšie aktivity.

            Každá krajina sa pýši svojimi národnými parkmi a každá považuje tie svoje za najkrajšie na svete. Určite poznáte tie naše slovenské a viete o ich krásach. Mnohí ste tieto miesta osobne navštívili. Ale vedeli by ste pomenovať aj nejaký národný park z Európskej únie? Ak ste sa teraz hlboko a na dlho zamysleli ... a nič vám nenapadlo, nevadí.

            Naši junior ambasádori  pod taktovkou senior ambasádorov pre Vás pripravili krátky prehľad národných parkov všetkých 27 krajín EÚ a predstavili v ňom to najlepšie z najlepšieho a najkrajšie z najkrajšieho, čo môže daná krajina ponúknuť a na čo je patričné hrdá. 

            Virtuálne si vychutnajte krásu, čo nám darovala naša Zem, prečítajte si zaujímavosti a možno vás to inšpiruje a nakopne k tomu, aby ste, pre začiatok, ako sa hovorí: vyšli do lesa aspoň za dom  a potom možno do TANAPu, NAPANTu.....a potom ďalej a ďalej a ďalej až za hranice nášho krásneho Slovenska.

            A nezabudnime sa správať tak, aby naše a svetové prírodné nádhery mohli obdivovať ďalšie generácie!!!
            Mgr. K. Kseničová

            Národné parky EÚ

        • lepšie raz vidieť ako stokrát počuť
          • lepšie raz vidieť ako stokrát počuť

            31. 5. 2021

            Múzeum vín v Prešove sa nachádza v unikátnych – viac ako 500 rokov starých pivničných priestoroch pod historickou mestskou radnicou. Tieto priestory boli vybudované pre potreby stredovekej mestskej vinárne, neskôr tu však zriadili väzenie a nakrátko dokonca mučiareň. Dnes tu možno obdivovať expozíciu vín z celého sveta rátajúcu viac ako 2500 druhov. V tejto expozícii sú, samozrejme, zastúpené i vína všetkých slovenských vinohradníckych oblastí. Osobitá pozornosť je venovaná tokajskému vinohradníctvu. Okrem samotných vín sa v múzeu nachádzajú i exponáty súvisiace s technológiou výroby tohto opojného moku ako lisy, sudy, čerpadlá či fľaše najrozmanitejších tvarov a veľkostí.

            Dňa 25. mája po ukončení tematického celku Víno v odbornom predmete teoretického vyučovania sa žiaci triedy 2.a a 2.B , študijného odboru čašník, servírka v počte 12 zúčastnili s vyučujúcou učiteľkou techniky obsluhy exkurzie  práve v málo známych priestoroch Múzea vín. Exkurzia priniesla nový pohľad na slovenské a zahraničné vína, ich označovanie kvality podľa najnovších dohôd v štátoch EÚ,trhové druhy a skladovanie v hypermarketoch, vinárni, vinotéke a vieche.

             Trojhodinová prednáška v privítacej sále a pivničných chladných priestoch priniesla pre žiakov odboru čašník, servírka motivačné prvky poznávania vína - kvalitných slovenských výrobcov zatiaľ len teoreticky, vzhľadom na vek, ale určite bola správnou cestou naštartovania získavania stále rozsiahlejších vedomostí na maturitnú skúšku o dva roky. Žiaci svojim správaním a záujmom reprezentovali našu školu k spokojnosti pedagogiského dozoru a cieľ : lepšie raz vidieť ako stokrát počuť bol splnený.

            Ing. J. Masaryková
            fotoalbum

        • Hey mate!
          • Hey mate!

            28. 5. 2021

            Milí žiaci,

            IT akadémia ponúka ďalšiu zo série geografických online IT čajovní: Kúsok austrálskej jedinečnosti nielen na Great Ocean Road

            Hey mate! Typický austrálsky neformálny pozdrav otvára uvedené online stretnutie. Austrália je jedinečný kontinent. Izolovanosť prostredia spôsobila, že tu žije mnoho pre nás vzácnych a nebezpečných tvorov zároveň. Webinár je zameraný na prírodné krásy a riziká cestou k známym 12 apoštolom v štáte Viktória. Cez Google Earth spoznáte južnú časť Austrálie – štáty Viktória a Nový Južný Wales. Tento krátky okruh bude okomentovaný pridanými fotografiami.

            TERMÍN:  04.06.2021 o 14:30 – 15:30 h 
            Prihlasovanie:
            https://dotazniky.itakademia.sk/index.php/745299?lang=sk&encode=

            fotoalbum